avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Un contract de comodat se face la notar sau intre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Un contract de comodat se face la notar sau intre parti?

Buna ziua,

As dori sa aflu daca contractul de comodat trebuie sa il facem la notar sau intre parti.
Sotul meu are firma in regim PFI (persoana fizica independenta ce desfasoara activitati libere). Pentru desfasurarea activitatolor el foloseste masina personala.
Masina este luate prin credit auto. Creditul este pe numele meu si la fel si masina este tot pe numele meu. In talonul masini l-am trecut si pe sotul meu.
Pentru a putea folosi masina in interese de servici, am inteles ca trebuie sa facem un contract de comodat. Acest contract poate fi incheiat inte noi, sau trebuie inregistrat la un notar?

Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 00:30, 16 Martie 2015
Contractul de comodat se face la un cabinet de avocatura
Contractul de comodat auto sau împrumutul de folosinţă a unui automobil este un contract prin care o persoană (comodantul) remite spre folosinţă temporară sau, după caz, permanentă, şi gratuită unei alte persoane (comodatarului) bunul mobil respectiv, cu obligaţia celui din urmă sa-l restituie în natură, în individualitatea sa.
Prin contractul de comodat nu se transmite proprietatea autoturismului, ci doar folosinţa acestuia.
Contractul de comodat este definit de Art. 2146 al noului cod civil.
Pentru asigurarea clauzelor reciproc avantajoase partilor,se impune ca documentul sa fie redactat de persoana specializata
Acest gen de contract este perfect valabil incheiat intre parti, sub semnatura privata si nu trebuie inregistrat la notar sau la avocat.
Pentru a justifica cheltuielile efectuate in sustinerea activitatii PFA sotului Dvs., trebuie sa existe intocmit si semnat de partile contractante.
Interesul dumneavoastra este sa faceti cat mai putine cheltuieli, nu sa le mariti nejustificat.

Daca ar fi fost vorba de o persoana straina, era recomandat sa-l incheiat la notar (e mai ieftin) pentru a i se da data certa si sa poata fi folosit ulterior ca titlu executoriu.

Spre deosebire de vechea reglementare, Noul Cod Civil, consacra in mod expres principiul consensualismului prin dispozitiile art. 1178 referitoare la libertatea formei :
,, Contractul se incheie prin simplul acord de vointe al partilor daca legea nu impune o anumita formalitate pentru incheierea sa valabila. ''

si ale art. 1240 privitoare la formele de exprimare a consimtamantului.
- Conform art. 1240 NCC:
,,(1) Vointa de a contracta poate fi exprimata verbal sau in scris.
(2) Vointa poate fi manifestata si printr-un comportament care, potrivit legii, conventiei partilor, practicilor statornicite intre acestea sau uzantelor, nu lasa nicio indoiala asupra intentiei de a produce efectele juridice corespunzatoare. ''

Ca atare manifestarea de vointa a partilor produce efecte juridice fara alte formalitati speciale.
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 24 Mai 2012
Cornelia Tulpan, Contabil
cazacuioana a scris:
Contractul de comodat se face la un cabinet de avocatura

Nu se incheie neaparat la avocat, doamna avocata.


Subscriu la ceea ce a postat anterior @corneliamagda.

Ultima modificare: Joi, 24 Mai 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Buna ziua,
Daca sunt proprietarul autoturismului cum trebuie sa procedez pt PFA ca sa-mi pot deconta cheltuielile de intretinere?

Alte discuții în legătură

Acte auto gicapas gicapas am vandut o masina si cumparatorul dupa ce s-a interesat de taxa de mediu doreste sa ii fac contract de comaodat ca nu are bani de taxa. ce ma sfatuiti ,care ... (vezi toată discuția)
Lnchiriere masina pe firma nepynepy nepynepy Buna ziua , daca ma puteti ajuta cu , cateva raspunsuri in ceea ce priveste nelamurirea mea . Detin o masina proprietate privata si as dori sa stiu daca se ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile pfa Daniel Manciu Daniel Manciu Buna ziua, Fara contract de comodat in ce proportie se pot deduce urmatoarele cheltuieli: 1. Consumul de benzina, RCA, CASCO, rovinieta, reparatii, ... (vezi toată discuția)